Tigla metalica este o invelitoare potrivita pentru acoperisurile relativ simple si cu o panta mai mare de 15° . Este un material usor , perfect adaptat climei din tara noastra, cu o durata lunga de viata si care imita acoperisurile de tigla clasica .
Datorita avantului luat de sectorul constructiilor in perioada 2003 – 2009, multe din lucrarile executate in aceasta perioada au fost realizate cu personal neinstruit , ceea ce a dus la aparitia , in anii urmatori , a multor probleme la sistemele de invelitori .
Desi , la prima vedere , pare un sistem de invelitoare usor de montat , montajul unui acoperis tigla metalica presupune respectarea unor reguli stricte , acest lucru facand diferenta dintre un acoperis prost montat si un acoperis montat corect .
Iata cateva din regulile pe care ar trebui sa le respectati atunci cand va ganditi sa montati un acoperis tip tigla metalica :
- Panta acoperisului trebuie sa fie mai mare de 15°-17° . In cazul in care panta este mai mica primul loc in care vor aparea infiltratiile va fi zona de la streasina casei , acolo unde folia anticondens schimba panta . In acea zona poate sa apara o contrapanta , lucru care va impiedica condensul sa ajunga in sistemul de jgheaburi si burlane .
- Folosirea unei folii anticondens de calitate va poate prelungi viata acoperisului cu 10-20 de ani , va poate proteja structura si izolatia acoperisului , astfel incat costurile cu intretinerea casei ( aer conditionat – vara sau incalzire- iarna ), sa ramana la un nivel acceptabil . Retineti faptul ca nu tot ce se gaseste in acest moment pe piata , sub denumirea de folie anticondens , chiar este o folie anticondens . In 90% din constatarile facute la acoperisuri cu probleme , folia anticondens folosita era una de proasta calitate .
- Folosirea unor scule de calitate , potrivite operatiunilor pe care le efectuati . Cele mai des intalnite situatii sunt atunci cand se foloseste un ciocan obisnuit in locul unuia de cauciuc, cand se foloseste o foarfeca de stanga in locul uneia de dreapta sau cand se foloseste ( pentru taierea tablei ), un polizor unghiular in locul unei foarfeci de tabla .
- Montajul panourilor de tigla metalica se realizeaza plecand ( intodeauna ), de la streasina , partea de jos a tablei fiind paralela cu aceasta . Acolo unde exista streasini decalate se va considera ca baza ( alinierea fiind facuta dupa aceasta ) , streasina cea mai lunga .
- Nu va zgarciti la suruburi ! In ultimul timp am vazut foarte multe acoperisuri de pe care a zburat invelitoarea ( tigla metalica ) . Acest lucru se intampla doar atunci cand numarul de suruburi montate este mult prea mic in comparatie cu suprafata acoperisului . In mod normal eu folosesc la acoperisurile tip tigla metalica pe care le montez cca. 10 suruburi/mp .
- La montajul sistemului de drenaj panta jgheabului sa fie suficienta astfel incat sa permita o efacuare rapida a apei . Apa care ramane in jgheab va duce in timp la colmatarea acestuia datorita depunerilor de mizerie, frunze, crengi, etc. Panta jgheabului se va da cu ajutorul indoitorului de carlige .
Speram ca cele de mai sus sa va ajute sa montati fara probleme un acoperis tip tigla metalica. Retineti totusi ca montajul tiglei metalice ar trebui executat de profesionisti, de cei care fac acest lucru zi de zi .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu