sâmbătă, 25 februarie 2012

Tipuri de invelitori pentru acoperisuri in panta

Nu exista sistem de invelitoare perfect , infiltratii putand aparea indiferent ca vorbim de un acoperis din tigla metalica , tigla ceramica, tigla de beton , tabla plana, sindrila bituminoasa, etc.
Riscurile aparitiei unor infiltratii depind de multi factori dar cei mai importanti sunt : sistemul de invelitoare, panta acoperisului si montajul invelitorii .

Invelitorile, pentru acoperisurile in panta, pot fi plane ( tabla lisa, sindrila bituminoasa , etc. ) sau ondulate (tigla metalica, tigla ceramica sau de beton, tabla cutata, etc. ), intre aceste doua tipuri existand o mare diferenta .
Invelitorile plane sunt mai sigure, riscul aparitiei unor infiltratii fiind mai redus decat in cazul acoperisurilor ondulate . Conditia principala este folosirea materialelor de calitate , fara a face rabat la calitatea acestora . 

Cel mai graitor exemplu in acest sens este folia anticondens pentru acoperisuri cu tabla plana . Cei mai multi distribuitori nici macar nu oferteaza folia creata special pentru acest tip de invelitoare deoarece aceasta are un pret mult mai ridicat decat folia anticondens pentru acoperisuri ondulate . Folia anticondens pentru acoperis  are o mare importanta in buna functionare a acestuia , aceasta putand face diferenta intre un acoperis sigur si un acoperis care va necesita o renovare .

 Tabla plana dublu faltuita este o invelitoare care se preteaza acoperisurilor cu panta foarte mica ( 4°-5°). Sisteme moderne de invelitori din tabla plana permit executarea unor lungimi de pana la 12m fara a fi necesara imbinarea pe orizontala , acest lucru reducand substantial riscul aparitiei unor infiltratii .
Sistemele de invelitoare ondulata sunt sisteme care se preteaza foarte bine pe acoperisuri simple si care au panta mai mare de 15°. La aceste acoperisuri este important ca folia anticondens sa fie una de buna calitate pentru a putea prelua si drena in sistemul de jgheaburi si burlane, posibilele infiltratii datorate unor ploi torentiale, viscolirii zapezii sau unui montaj defectuos .

La acoperisurile tip tigla metalica folia anticondens are rolul de a prelua condensul aparut pe spatele panourilor de tabla si de aceea este recomandat sa folosim produse de calitate, cu durata mare de viata ( schimbarea foliei anticondens presupune demontarea intregii invelitori ) .

Sistemul de invelitoare reprezinta totalitatea elementelor componente ale invelitorii si de aceea este foarte important ca toate aceste elemente sa fie de buna calitate astfel incat acoperisul sa fie sigur si durabil . De foarte multe ori am vazut acoperisuri care aveau accesoriile ( folia anticondens, jgheaburile si burlanele , profilele de tinichigerie, etc. ), de la un alt producator , decat producatorul invelitorii . 

Acoperisul este o parte importanta a unei constructii si de aceea alegerea invelitorii trebuie facuta cu atentie , in functie de bugetul alocat .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu