Deoarece conceptul de mansarda este unul relativ nou la noi in tara , nu toata lumea realizeaza cat de important este sa foloseasca o bariera de vapori, pentru a proteja structura acoperisului .
Problemele care apar datorita faptului ca nu a fost montata o bariera de vapori sunt vizibile cu ochiul liber doar in momentul in care structura acoperisului este foarte afectata .
Cele mai mari probleme apar in perioadele reci atunci cand teperaturile scad sub zero grade . Tigla metalica condenseaza iar condensul astfel obtinut ingheata, formand o pelicula de gheata pe folia anticondens.
Vaporii de apa care se formeaza in casa ( rezultata din folosirea apei menajere, din respiratie, de la ghivecele cu flori, uscatul hainelor, etc. ), migreaza catre structura acoperisului . In aceasta zona apare punctul de roua ( momentul in care vaporii de apa se transforma in picaturi ), vaporii de apa condensand in structura acoperisului . Datorita ghetii de pe folia anticondens , vaporii de apa nu vor putea migra in exteriorul acoperisului si astfel toata umezeala se va localiza in izolatie, scandura, capriori, etc.
Bariera de vapori are rolul de a opri vaporii de apa sa ajunga in structura acoperisului protejand astfel izolatia acestuia .
In pozele de mai jos puteti vedea cum arata un acoperis la care nu s-a folosit o bariera de vapori . Astereala este imbibata de umezeala rezultata din vaporii de apa . Izololatia mansardei a fost si ea afectata , aceasta reducandu-si mult calitatile izolatoare .
Retineti ca acoperisul este un sistem in care fiecare componenta are importanta sa si de aceea este foarte important ca toate materialele sa fie de calitate si montate comform indicatiilor date de producator .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu